Meer informatie

Lid worden? > Meer informatie

Beste (aanstaande) student,

Je staat op het punt om aan een mooie tijd te beginnen, je gaat studeren! Bij een nieuwe tijd horen nieuwe keuzes. In welke stad ga ik studeren? En, ga ik op kamers? Een belangrijke keuze is ook die voor een studentenvereniging. In dit stuk leggen we je uit waarom lid zijn van een studentenvereniging fantastisch is! Je hebt gekozen om in Leiden te studeren. Dat is alvast een slimme zet van je. Leiden is namelijk de mooiste, oudste en gezelligste studentenstad van Nederland! Leiden is de stad van de student. Jij hoort daar ook bijna bij. En wat is er mooier om het Leidse leven te beleven met christelijke vrienden? Op Panoplia heb je hier volop de gelegenheid toe.

Waarom een studentenvereniging?

Als student denk je natuurlijk aan je studie. Daar heb je voor gekozen, en daar ligt je hart. Maar je studie is niet het enige wat belangrijk is. Net zoals je thuis vrienden nodig hebt, zo heb je die ook nodig in Leiden, je studiestad, de stad waar je op kamers gaat. Word lid van een christelijke studenten-vereniging! Hier ontmoet je vrienden voor het leven, spreek je samen over het geloof en andere belangrijke dingen.
Je studentenleven komt pas echt tot bloei als je een groep vrienden hebt in de stad waar je studeert! Zo kun je na college eens met elkaar wat gaan drinken, of samen eten. ’s Avonds hoef je niet stilletjes op je kamer te zitten, want je hebt altijd goede vrienden in de buurt. Door een studentenvereniging wordt studeren véél leuker! En mijn studie dan? Daar heb je genoeg tijd voor. En als je iets moeilijk vindt, dan is er altijd wel een ouderejaars met dezelfde studie die je helpt met een steengoede samenvatting of een heldere uitleg.

Waarom Panoplia?

In Leiden zijn veel studentenverenigingen. Panoplia is één van de vier Leidse christelijke studentenverenigingen en heeft ongeveer 100 leden; niet te groot en niet te klein dus.
Panoplia is het Leidse dispuut van de landelijke studentenvereniging C.S.F.R. (Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato). In vrijwel elke studentenstad is een dispuut van de C.S.F.R. aanwezig. Misschien gaan je vrienden of klasgenoten wel naar één van de andere C.S.F.R.-disputen die de Civitas rijk is. In dat geval ontmoet je hen weer op één van de landelijke C.S.F.R-conferenties die jaarlijks georganiseerd worden. Of natuurlijk tijdens een verzoeningsborrel na een spectaculaire bras-actie… Kijk eens op www.csfr.nl.
Het lidmaatschap van Panoplia is een prachtig avontuur met veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Houd je van doen? Commissie-werk is leuk en leerzaam en activiteiten organiseren is altijd dankbaar werk. Houd je van denken? Discussies te over, dus schrijf maar een vlammend betoog in ons dispuutsorgaan, de Prealabel. Ook Bijbelkringen en studiekringen zijn een mooie aanleiding voor een goed gesprek.
Maar er is meer. Lees eens verder over onze identiteit en activiteiten.

Identiteit van Panoplia

De naam Panoplia is Grieks voor "volledige wapenrusting". Deze naam komt uit de beschrijving van de geestelijke wapenrusting die de apostel Paulus geeft in Efeze 6. Op Panoplia proberen we elkaar aan te moedigen om deze wapenrusting van God aan te trekken en ons “te sterken in Zijn macht”. Het groeien in persoonlijk geloof is van cruciaal belang voor het staan in de (studenten)wereld. Als grondslag heeft Panoplia de Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid. Panoplia hoort niet bij één kerkgenootschap, maar heeft een goede band met verschillende gemeenten in Leiden en omgeving.

Bijbelkring

Op Panoplia kom je elke twee weken met je Bijbelkring bijeen om samen te bidden, te zingen en een gedeelte uit de Bijbel te lezen en te bespreken. Per jaar worden één of meer Bijbelboeken op die manier doorgewerkt. Bijbelkringen zijn leerzaam en opbouwend. Je leert het tekstgedeelte beter begrijpen, je maakt een toepassing voor je eigen leven en je praat met elkaar over het geloof. Veel Panoplieten zien de Bijbelkring als de belangrijkste activiteit op Panoplia.

Amicitia en…

Panoplia heeft twee zaken hoog in het vaandel staan: amicitia (vriendschap) en studiekarakter. Amicitia geeft aan dat vriendschap centraal staat op onze vereniging. Ontmoeting en gezelligheid vinden wij erg belangrijk. Borrels en maaltijden zijn hier heel geschikt voor. Met je jaargroep bouw je een band op door samen te eten en jaargroepavonden te organiseren. Weekenden met heel de vereniging of alleen met de Bijbelkring zijn voor velen de hoogtepunten van amicitia. Typisch Panoplia is de 3 Oktobermaaltijd, waarbij we het Leids Ontzet van 1574 vieren. Hierbij zijn Sjonnie en Anita van harte uitgenodigd…
Verder kent Panoplia een jaarlijkse St. Pannenkoek en wordt de Sint onthaald op de Sint-HV. En wat dacht je van de Kerstmaaltijd, een Dies Natalis met gala, het moordspel en het broeder- en zusterspel? Als klap op de vuurpijl gaat Panoplia om het jaar op reis naar het buitenland. Wat wil je nog meer?!

….Studiekarakter

Het studiekarakter zit allereerst natuurlijk in jezelf. Je bent slim en denkt goed over dingen na. Op een Panoplia volg je elk jaar een studiekring naar keuze en worden regelmatig lezingen georganiseerd over interessante onderwerpen. Zo leer je veel en vorm je een gefundeerde mening over allerlei zaken. Voor de liefhebbers zijn er elk jaar ook nog een aantal vrije studiekringen.
Panoplia is trots op haar dispuutsorgaan de Prealabel. In elke Prealabel staan weer goede artikelen over alles wat interessant is. Ook interviews, columns, gedichten en stevige discussies zijn te lezen in de Prealabel. We wachten op jouw schrijfsels!
Behalve lezingen wordt er door Panoplieten regelmatig een civietenbetoog gehouden, vaak na een gezamelijke maaltijd.
De evenwichtige combinatie van amicitia en studiekarakter op Panoplia is uniek in Leiden. Alleen maar gezelligheid of studie zou snel vervelen. Wij hebben van beide het beste! Word daarom lid van Panoplia!

Studentikoziteit

Studentikoziteit is een belangrijk kenmerk van Panoplia. Mores (gebruiken, rituelen en tradities) geven Panoplia sfeer en karakter. Op alle formele activiteiten van Panoplia zijn de mores van kracht. De Huishoudelijke Vergadering (HV) is een hoogtepunt van studentikoziteit. Ons vaandel (die zij geprezen), de vaandelzang, het dispuutlied, aanspreekvormen, zoals ‘amice’ (m) en ‘amica’ (v), jasje-dasje, het hoort er allemaal bij. Elke maaltijd en bijbehorende tafelgesprekken worden geleid door de tafelpraeses. En als je geen mores kent? Dan zal de moresprofeet je wel mores leren…

Nieuwsgierig?

Krijg je er al zin in? Wij ontmoeten je graag op de Eerstejaarsdagen, in augustus. Tijdens deze introductieweek leer je onze vereniging van top tot teen kennen.  Als je nog op zoek bent naar een kamer kun je dat daar ook aangeven.                                                                                      

Wil je graag nog meer weten over onze vereniging of wil je alles eens rustig nalezen op papier? Vul dan hier je gegevens in. 

Tot ziens in Leiden!

[Advertentie]